Jak często powinno się jeść ryby i jakie ryby wybierać?

Jak często powinno się jeść ryby i jakie ryby wybierać?

Prywatne: Pytania do dietetyka onlineKategoria: pytanieJak często powinno się jeść ryby i jakie ryby wybierać?
Anonimowy Personel zapytał 8 lat temu
1 odpowiedzi
SwiatDietetyki Personel odpowiedział 8 lat temu

Ryby powinniśmy jeść minimum 2 razy w tygodniu.
Dostarczają nam bardzo wartościowych NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) znane bardziej pod nazwą omega-3 (DHA i EPA). Ich rola biologiczna w naszym organizmie jest nieoceniona. Zmniejszają poziom trójglicerydów, hamują powstawanie zakrzepów, obniżają ciśnienie krwi. Zapobiegają miażdżycy, zawałom, udarom. Działają też przeciwzapalnie.
Najlepiej wybierać ryby słodkowodne – mają niestety więcej ości.
Ryby morskie zawierają więcej metali ciężkich , najlepiej wybierać te które są po prostu mniejsze – to znaczy , że mniej skumulowały szkodliwych substancji i i nie zjadać skóry, bo w niej jest najwięcej zanieczyszczeń.
Jeśli wybieramy łososia, zwróćmy uwagę czy jest hodowlany czy dziki, zawsze jest to napisane na opakowaniu. Ryby z hodowli mogą być zanieczyszczone antybiotykami.
Godny polecenia na pewno jest pstrąg, który jest wrażliwy na zanieczyszczenie środowiska i żyje raczej w czystej chemicznie wodzie.
Lepiej kupować ryby surowe – jeśli świeże nie mrożone, warto w sprawdzonym sklepie lub hermetycznie próżniowo pakowane – wtedy mamy pewność , że nie są przeterminowane.
Jeśli kupujemy mrożone, to lepiej w mniejszych sklepach i bez glazury.
Ryby wędzone są ciężkostrawne, natomiast z konserw pozbawione części wartości odżywczych, więc najlepiej wybrać surowe i przyrządzić samemu.
Zapraszam do Działu PRZEPISY – znajdziecie tam świetny przepis na ryby.

Facebook