Zupa krem z kurek

Zupa krem z kurek

 

Składniki na 2 porcje:

Kurki 300g

Dynia 100g

Ziemniaki 200g – 2 średnie

Marchew 1 średnia ok. 100g

Lubczyk 2 spore gałązki

Mleko kokosowe z puszki lub mleko migdałowe domowe 1-2 łyżki

Oliwa z oliwek 2 łyżeczki

Sól

Pieprz

Gałka muszkatołowa

Woda

 

 

 

Kurki myjemy, dynię oczyszczamy z pestek i kroimy  ze skórką na spore kawałki, ziemniaki obieramy i kroimy, marchew również. Grzyby i warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 15 minut, następnie blendujemy, doprawiamy do smaku, dodajemy oliwę i mleko kokosowe.

 

 

Wartość kaloryczna dla podanych ilości ok. 380 kcal (dla 1 porcji 190kcal)

 

Sposób jak zrobić mleko migdałowe znajdziesz TUTAJ.

 

Facebook