Zupa krem z kurek
Składniki na 2 porcje:
Kurki 300g
Dynia 100g
Ziemniaki 200g – 2 średnie
Marchew 1 średnia ok. 100g
Lubczyk 2 spore gałązki
Mleko kokosowe z puszki lub mleko migdałowe domowe 1-2 łyżki
Oliwa z oliwek 2 łyżeczki
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Woda
Kurki myjemy, dynię oczyszczamy z pestek i kroimy ze skórką na spore kawałki, ziemniaki obieramy i kroimy, marchew również. Grzyby i warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 15 minut, następnie blendujemy, doprawiamy do smaku, dodajemy oliwę i mleko kokosowe.
Wartość kaloryczna dla podanych ilości ok. 380 kcal (dla 1 porcji 190kcal)
Sposób jak zrobić mleko migdałowe znajdziesz TUTAJ.