Zakwas bezglutenowy
DZIEŃ 1-SZY: Do słoika wsypujemy 1 czubatą łyżkę mąki z ryżu brązowego, pół łyżeczki cukru i dolewamy ciepłą przegotowaną wodę – ustalamy proporcje do uzyskania konsystencji śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu przykryty ściereczką,
DZIEŃ 2-GI: dodajemy łyżkę mąki i odpowiednią ilość ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy
DZIEŃ 3-CI: dodajemy 1 łyżkę mąki ryżowej pełnoziarnistej i 1 łyżkę mąki białej ryżowej, 1 łyżkę innej mąki bezglutenowej (gryczana, jaglana, amarantusowa, owsiana, kukurydziana) i odpowiednią ilość ciepłej wody, mieszamy , odstawiamy.
DZIEŃ 4-TY: dodajemy znów po 1 łyżce 3 mąk , 1 łyżeczkę cukru, wodę , mieszamy, odstawiamy
DZIEŃ 5-TY: zakwas jest gotowy do użycia. Większość dodajemy do zaczynu na chleb. Ok 1/3 -1/2 szklanki zostawiamy w lodówce na następny raz.