Zakwas bezglutenowy

Zakwas bezglutenowy

 

DZIEŃ 1-SZY: Do słoika wsypujemy 1 czubatą łyżkę mąki z ryżu brązowego, pół łyżeczki cukru i dolewamy ciepłą przegotowaną  wodę – ustalamy proporcje do uzyskania konsystencji śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu przykryty ściereczką,

DZIEŃ 2-GI:  dodajemy łyżkę mąki i odpowiednią ilość ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DZIEŃ 3-CI: dodajemy 1 łyżkę mąki ryżowej pełnoziarnistej i 1 łyżkę mąki białej ryżowej, 1 łyżkę innej mąki bezglutenowej (gryczana, jaglana, amarantusowa, owsiana, kukurydziana) i odpowiednią ilość ciepłej wody, mieszamy , odstawiamy.

DZIEŃ 4-TY: dodajemy znów po 1 łyżce 3 mąk , 1 łyżeczkę cukru, wodę , mieszamy, odstawiamy

DZIEŃ 5-TY: zakwas jest gotowy do użycia. Większość dodajemy do zaczynu na chleb. Ok 1/3 -1/2 szklanki zostawiamy w lodówce na następny raz.

 

Facebook