Składniki:
5 litrów wody
4 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pora
1 liść kapusty
3 łyżki oliwy
2,5 kg buraków
obierki z 2 jabłek
5 wędzonych śliwek
10 suszonych grzybów
5 ząbków czosnku
mały kawałek świeżego imbiru
5 podpieczonych cebul
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka majeranku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
lubczyk (może być suszony)
Do zimnej wody wkładamy włoszczyznę,cebulę, liście laurowe , ziele angielskie, grzyby , śliwki, obierki jabłka, imbir . Dodajemy sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw podobnie jak rosół aby nie zmętniał.
W osobnym garnku gotujemy przez 1/2- 1 godzinę umyte wcześniej buraki, lub pieczemy je w piekarniku – zachowają więcej koloru. Gdy są miękkie odlewamy wodę i trochę studzimy.
W tym czasie do barszczu dodajemy lubczyk, kozieradkę, oliwę i 3 ząbki czosnku. Trochę przestudzone buraki szatkujemy na tarce lub w malakserze na cienkie plasterki, dodajemy do barszczu i gotujemy przez kilkanaście minut. Wyłączamy ogień , przykrywamy pokrywką i zostawiamy do następnego dnia rano.
Następnego dnia przecedzamy przez durszlak, dodajemy pozostały czosnek, majeranek, ocet i przyprawy do smaku.
Barszcz powinien być wyrazisty i pikantny, kwaskowy i lekko słodkawy.
Podajemy z uszkami, krokietami , ziemniakami lub po prostu do picia.