Przepisy

Bardzo puszysty biszkopt

Składniki na małą tortownicę:     4 jaja w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 laska wanilii lub 1...

czytaj dalej

Musztarda

Własną domową musztardę można zrobić niesłychanie prosto i na pewno będzie bez konserwantów.         Składniki: 10 łyżek gorczycy (najlepiej mieszanej białej z czarną w proporcji 1:4 lub 1:3) 5 łyżek octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki wody 1/3 łyżeczki...

czytaj dalej

Mleko migdałowe

100 g migdałów zalewamy wrzątkiem na co najmniej 2 godziny, po tym czasie ściągamy z nich skórki. Przygotowujemy 0,7-1 litra przegotowanej gorącej wody. Wrzucamy do dzbanka migdały i wlewamy ok. szklanki wody, miksujemy blenderem kilka minut, przelewamy przez sito....

czytaj dalej

Pstrąg w sosie pietruszkowym

Składniki: 2 pstrągi  wypatroszone łyżka klarowanego masła duży pęczek zielonej pietruszki mała cytryna 1 mała cebula lub szalotka ew. łyżka suszonej cebuli imbir mielony sól pieprz Rybę, cytrynę i pietruszkę dokładnie myjemy. Z pietruszki odcinamy grubsze gałązki. Na...

czytaj dalej

Sos vinegret

Wariant 1 – jasny: Potrzebujemy: mały słoiczek (np. po musztardzie) 1 czubata łyżeczka musztardy dijońskiej lub np. miodowej lub innej ulubionej 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy z oliwek duża szczypta soli (ok 1/5-1/4...

czytaj dalej

Gulasz z dzika jednogarnkowy.

Składniki: 500g mięsa z dzika Płaska łyżeczka tłuszczu (olej rzepakowy, kokosowy,  smalec z kaczki, klarowane masło) 1 kg średnich ziemniaków 3 łodyżki selera naciowego 1/2-1 cebula Ziele angielskie (2szt.) liście laurowe (4szt.) 3 jagody jałowca 2 małe gałązki...

czytaj dalej
Joanna Arciszewska - ZnanyLekarz.pl

Nasze Porady

Nasze Przepisy

Nasze Certyfikaty

Nasza Oferta

Nasz Cennik

Facebook