Przepisy

Zakwas z buraków

Zakwas na barszcz czerwony Na litrowy słoik potrzebujemy: 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2-2 ząbki czosnku 5 ziaren czarnego pieprzu lub szczypta imbiru -to wszystko układamy w słoju na dnie Czerwone buraki (teraz akurat są młode) kroimy w talarki lub...

czytaj dalej

Jagodowy budyń z mleka kokosowego z chia.

Składniki na jagodowy budyń z mleka kokosowego z chia : 50-100 ml mleka kokosowego z puszki i 100-150 ml wody lub 200 ml mleka kokosowego zrobionego samodzielnie z wiórek kokosowych – jak w TYM PRZEPISIE lub z kartona Zmiksowane jagody czarne lub mus jagodowy...

czytaj dalej

Zakwas na żurek bezglutenowy

Przepis na zakwas na żurek bezglutenowy: Składniki: 100 g  mąki z brązowego ryżu (można zmielić brązowy ryż) – może też być mieszanka mąki z brązowego ryżu , owsianej, kukurydzianej, gryczanej 300 ml ciepłej przegotowanej lub przefiltrowanej wody 4 liście laurowe 1-2...

czytaj dalej

Chleb bezglutenowy na zakwasie bezglutenowym

Składniki: 450 ml wody ciepłej przegotowanej lub filtrowanej, 200g mąki gryczanej, 100g mąki kukurydzianej lub ryżowej 100g mąki jaglanej lub owsianej – jaką lubisz , może być jeszcze raz gryczana, 4 łyżki chia lub siemienia lnianego – można zmielić albo...

czytaj dalej

Zakwas bezglutenowy

Zakwas bezglutenowy   DZIEŃ 1-SZY: Do słoika wsypujemy 1 czubatą łyżkę mąki z ryżu brązowego, pół łyżeczki cukru i dolewamy ciepłą przegotowaną  wodę – ustalamy proporcje do uzyskania konsystencji śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu przykryty ściereczką,...

czytaj dalej

Rejestracja online

mgr inż. Joanna Arciszewska-Olejniczak⁠

Umów wizytę

Facebook