Przepisy

Gruszka z polewą czekoladową

Gruszka z polewą czekoladową bez mleka i glutenu. Składniki: 4-6 gruszek 1/2 – 1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie 2-4 łyżki płatków migdałów lub orzechów włoskich do posypania 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 puszki mleka kokosowego woda Gruszki przekrawamy na...

czytaj dalej

Śliwki zapiekane z sosem waniliowym

Śliwki zapiekane z sosem waniliowym – deser bez glutenu, mleka i jaj. Składniki: 10 dużych lub 20 małych śliwek 1/2 – 1 puszka mleka kokosowego 1-2 laski wanilii szczypta imbiru ksylitol lub miód lub cukier demerara 1-2 łyżeczki   Śliwki przekrawamy...

czytaj dalej

Bezglutenowe naleśniki bez mleka i jaj

Składniki na bezglutenowe naleśniki bez mleka: ok. 2 szklanki mąki owsianej lub gryczanej – mają na tyle dużo białka , że ciasto  będzie mniej kruche ok. 3 szklanki wody lub mleka ryżowego 1 łyżka oliwy lub 2-3 łyżki mleka kokosowego z puszki Mielone siemię...

czytaj dalej

Przepis na hummus

Przepis na hummus   Składniki: Ciecierzyca ugotowana 100g (ew. może być z puszki) Cytryna 1/2 szt Tahini 2 łyżki Oliwa 1 łyżka Czosnek 2 duże ząbki Sól Pieprz Papryka ostra Kurkuma Kumin Imbir     Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę,...

czytaj dalej

Bezglutenowy zakwas na chleb

1 dzień. Wlewamy do słoika 2 łyzki ciepłej przegotowanej wody i dodajemy 2 łyzki mąki z brązowego ryzu i pół łyżeczki cukru, mieszamy, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h (gdy brak takiego to w piekarniku włączamy samo światełko i...

czytaj dalej

Wigilijny barszcz czerwony

  Składniki: 5 litrów wody 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 1 liść kapusty 3 łyżki oliwy 2,5 kg buraków obierki z 2 jabłek 5 wędzonych śliwek 10 suszonych grzybów 5 ząbków czosnku mały kawałek świeżego imbiru 5 podpieczonych cebul 3 łyżki octu...

czytaj dalej

Surówka z pomidora i papryki

Składniki na 1 porcję(160kcal): 1/2 średniej papryki w dowolnym kolorze – ok. 80g 1 średni pomidor – ok. 200g – warzyw nie trzeba dokładnie odważać – są naprawdę niskokaloryczne 2 łyżki natki pietruszki lub innej dowolnej natki – pasuje...

czytaj dalej

Mleko migdałowe

100 g migdałów zalewamy wrzątkiem na co najmniej 2 godziny, po tym czasie ściągamy z nich skórki. Przygotowujemy 0,7-1 litra przegotowanej gorącej wody. Wrzucamy do dzbanka migdały i wlewamy ok. szklanki wody, miksujemy blenderem kilka minut, przelewamy przez sito....

czytaj dalej

Gulasz z dzika jednogarnkowy.

Składniki: 500g mięsa z dzika Płaska łyżeczka tłuszczu (oliwa smalec z kaczki, klarowane masło) 1 kg średnich ziemniaków 3 łodyżki selera naciowego 1/2-1 cebula Ziele angielskie (2szt.) liście laurowe (4szt.) 3 jagody jałowca 2 małe gałązki rozmarynu pieprz mały...

czytaj dalej

Rejestracja online

mgr inż. Joanna Arciszewska-Olejniczak⁠

Umów wizytę

Facebook