Przepisy

Bezglutenowy zakwas na chleb

1 dzień. Wlewamy do słoika 2 łyzki ciepłej przegotowanej wody i dodajemy 2 łyzki mąki z brązowego ryzu i pół łyżeczki cukru, mieszamy, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h (gdy brak takiego to w piekarniku włączamy samo światełko i...

czytaj dalej

Zakwas na żurek bezglutenowy

Przepis na zakwas na żurek bezglutenowy: Składniki: 100 g  mąki z brązowego ryżu (można zmielić brązowy ryż) – może też być mieszanka mąki z brązowego ryżu , owsianej, kukurydzianej, gryczanej 300 ml ciepłej przegotowanej lub przefiltrowanej wody 4 liście laurowe 1-2...

czytaj dalej

Chleb bezglutenowy na zakwasie bezglutenowym

Składniki: 450 ml wody ciepłej przegotowanej lub filtrowanej, 200g mąki gryczanej, 100g mąki kukurydzianej lub ryżowej 100g mąki jaglanej lub owsianej – jaką lubisz , może być jeszcze raz gryczana, 4 łyżki chia lub siemienia lnianego – można zmielić albo...

czytaj dalej

Danie jednogarnkowe z burakami

Danie jednogarnkowe z burakami – przepis Kasi Panek. 2 średnie buraki, 4 duże ziemniaki mała cebula 1/2 marchwi 200g fileta z piersi kurczaka lub indyka bez skóry 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kalafiora lub 1/2 paczki mrożonego 1/2 dużego selera    ...

czytaj dalej

Bezglutenowy makaron zacierki

Bezglutenowy makaron zacierki- bez białek jaj. Wsypujemy do miski po 2 czubate łyżki mąki ryżowej, kukurydzianej i po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i jaglanej, dodajemy 2 żółtka jaj, 1-2 łyżki zimnej wody i 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek.     Wyrabiamy łyżką ,...

czytaj dalej

Zakwas bezglutenowy

Zakwas bezglutenowy   DZIEŃ 1-SZY: Do słoika wsypujemy 1 czubatą łyżkę mąki z ryżu brązowego, pół łyżeczki cukru i dolewamy ciepłą przegotowaną  wodę – ustalamy proporcje do uzyskania konsystencji śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu przykryty ściereczką,...

czytaj dalej

Makowiec z kaszy jaglanej

Makowiec z kaszy jaglanej                 Szklankę kaszy jaglanej podprażamy lekko na patelni i płuczemy gorącą wodą, gotujemy na sypko, w drugim naczyniu parzymy szklankę maku mielonego. Łączymy oba składniki, dodajemy 2 łyżki...

czytaj dalej

Mus z kaszy jaglanej z malinami

Mus z kaszy jaglanej z malinami   Gotujemy kaszę jaglaną (pół szklanki) na miękko, do gorącej dodajemy szczyptę soli, mleko kokosowe (1/3 – 1/2 puszki) , ksylitol – 2 łyżki , cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii, miksujemy blenderem, jeśli...

czytaj dalej

Wigilijny barszcz czerwony

Składniki: 5 litrów wody 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 1 liść kapusty 3 łyżki oliwy           2,5 kg buraków obierki z 2 jabłek 5 wędzonych śliwek 10 suszonych grzybów 5 ząbków czosnku mały kawałek świeżego imbiru 5...

czytaj dalej
Joanna Arciszewska - ZnanyLekarz.pl

Nasze Porady

Nasze Przepisy

Nasze Certyfikaty

Nasza Oferta

Nasz Cennik

Facebook