dietetyk wrocław Dietetyka

Zasady żywienia niemowląt

Kiedy możemy wprowadzać nowe produkty do diety niemowląt? Wg ostatnich (2014r.) aktualizacji zaleceń żywienia dzieci zdrowych , urodzonych o czasie  Sekcji Żywieniowej Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci : Nie dzielimy dzieci na karmione...

czytaj dalej

Ile wody trzeba pić?

Woda stanowi 60-70% ludzkiego ciała. Ok. 2/3 to woda wewnątrz komórek, 1/3 to płyny pozakomórkowe – osocze, ciecz międzykomórkowa, płyny w przewodzie pokarmowym. Nasz przewód pokarmowy dziennie wytwarza 8-10 litrów płynów (ślina, sok żołądkowy , sok trzustkowy,...

czytaj dalej

Gluten

Gluten – mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu...

czytaj dalej

Jak zmniejszyć kaloryczność potraw?

  Kilka porad jak zmniejszyć kaloryczność potraw i wzbogacić je odżywczo? Mniej smażyć , więcej dusić lub piec w zamkniętym naczyniu – dotyczy to zwłaszcza mięs i ryb. Mięso upieczone w rękawie ze specjalnej folii lub w żeliwnej brytfannie wydzieli dużo soku i...

czytaj dalej
Joanna Arciszewska - ZnanyLekarz.pl

Nasze Porady

Nasze Przepisy

Nasze Certyfikaty

Nasza Oferta

Nasz Cennik

Facebook