dietetyk wrocław Dietetyka

Miażdżyca -zalecenia dietetyczne

Miażdżyca – polega na odkładaniu się w ścianach tętnic cholesterolu i jego estrów oraz lipidów, wskutek czego następuje tworzenie się blaszki miażdżycowej, co prowadzi do zgrubienia ścian tętnic i zwężenia jej światła. Postacie miażdżycy: naczyń wieńcowych, tętnic...

czytaj dalej

Zawał serca – zalecenia dietetyczne

Zawał mięśnia sercowego – rozwija się na skutek długotrwałego niedokrwienia, przyczyny to: zakrzep tętnicy wieńcowej, najczęściej w lewej komorze serca. Objawy: silny ból za mostkiem promieniujący do lewej ręki i palców, bladość, sinica, pot, wymioty, spadek ciśnienia...

czytaj dalej

Zalecenia dietetyczne – niewydolność serca

Niewydolność serca – stan, w którym pojemność minutowa serca i ciśnienie tętnicze nie pokrywają zapotrzebowania tkanek na tlen, najczęstsze przyczyny to: nadciśnienie i choroba niedokrwienna serca. Objawy: obrzęki kończyn dolnych, duszność wysiłkowa i spoczynkowa,...

czytaj dalej

Zalecenia dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze krwi – stwierdza się po kilku pomiarach, w których przekraczają one wartość 140/90mmHg, mogą występować bóle i zawroty głowy, wzmożona pobudliwość nerwowa, bezsenność, przyspieszona czynność serca. Przyczynami nadciśnienia wtórnego mogą być:...

czytaj dalej

Gluten w diecie niemowląt

Dotychczas Komitet Żywieniowy Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) zalecał unikanie zarówno zbyt wczesnego (<4. m.ż.), jak i późnego (≥7. m.ż.) wprowadzania glutenu do diety niemowląt. Aktualne stanowisko ekspertów,...

czytaj dalej
Joanna Arciszewska - ZnanyLekarz.pl

Nasze Porady

Nasze Przepisy

Nasze Certyfikaty

Nasza Oferta

Nasz Cennik

Facebook