Przepis na OCET WROTYCZOWY doktora H. Różańskiego

wrotycz dietetyk-wroclaw

Przepis na OCET WROTYCZOWY

1 część wrotycza (najlepiej świeży- kwiaty i liście) (WROTYCZ POSPOLITY (Tanacetum vulgareL.))

5 części zwykłego octu 5%

Zalewamy zioła octem w słoiku , zakręcamy szczelnie i macerujemy co najmniej 7 dni w ciemnym miejscu.

 

ZASTOSOWANIE:

5ml lub 15ml rozcieńczamy w 100ml wody. Pijemy 2-3 razy dziennie w zaburzeniach trawienia, złym funkcjonowaniu jelit, wzdęciach, zapaleniu żołądka i jelit, kandydozie.

50 ml takiego octu nierozcieńczonego na czczo – zabija wszelkie pasożyty (owsiki, glisty, tasiemce)

Lewatywa na hemoroidy lub owsiki powinna mieć te same proporcje – ocet wrotyczowy wg przepisu doktora Henryka Różańskiego rozcieńczony w proporcji 1:2 wodą .

Do smarowania skóry głowy na wszy i pchły , łupież ( bo to też grzyby) i na trudno gojące się rany stosujemy ten preparat rozcieńczony wodą w stosunku 1:1 lub nierozcieńczony.

Ma silne działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze – kiedyś stosowało się go w leczeniu m.in. owsików.

Działa żółciopędnie, rozkurczowo, poprawia trawienie pokarmów, korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie żołądka i jelit. Wykazuje również działanie lecznicze przy stanach zapalnych i kamicach pęcherza moczowego i nerek, bolesnych miesiączkach.

Ma także działanie gojące w stosowaniu zarówno wewnętrznym i zewnętrznym.

Zewnętrznie możemy go użyć w okładach lub płukankach na łupież, wszy, pchły, siniaki.

Zakażenia grzybicze i bakteryjne pochwy leczymy płukanką – ocet wrotyczowy rozcieńczony 1:2 wodą – płuczemy 2 razy dziennie.

Facebook