Awokado zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych.
Jest to jeden z produktów „super-jedzenie” (ang. superfood)
Tłuszcze awokado są zdrowe dla serca – gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3.
Awokado łączy w sobie zdrowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E, których spożywanie jest profilaktyką m.in. nowotworów, choroby Alzheimer’a,
Zawarty w awokado fitoskładnik beta-sitosterol obniża poziom LDL (zły cholesterol) i triglicerydów i jednocześnie podnosi poziom HDL (dobry cholesterol) we krwi.
Witamina B6 oraz kwas foliowy , pomagają regulować poziom homocysteinę, która przyczynia się do rozwoju miażdżycy.
Awokado zawiera aż 30% więcej potasu niż banany – wraz z kwasami tłuszczowymi omega-3 oraz kwasem oleinowym obniża on ciśnienie krwi.
Awokado zawiera również karotenoid – luteinę. Luteina jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, co prowadzi do słabnięcia wzroku, zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej.
Awokado jest jednym z niewielu naturalnych produktów, które zwierają duże ilości glutationu, fitoskładników takich jak polifenole i flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne.
Antyoksydant glutation jest odpowiedzialny za uzupełnianie i odzyskiwanie innych przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Przeciwdziała procesom zapalnym.
Składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają także stany zapalne w żołądku. To również poprawia zdolność ciała do wchłaniania karotenoidów i substancji odżywczych.