Zakwas na barszcz czerwony
Na litrowy słoik potrzebujemy:
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1/2-2 ząbki czosnku
5 ziaren czarnego pieprzu lub szczypta imbiru
-to wszystko układamy w słoju na dnie
Czerwone buraki (teraz akurat są młode) kroimy w talarki lub kroimy w słupki i wrzucamy do słoika (prawie do pełna) .
Zalewamy przegotowaną, przestudzoną i posoloną wodą (na 1l wody 1 łyżeczka soli).
Odstawiamy na 10-14 dni słoik przykryty gazą w ciepłym miejscu i codziennie zbieramy powstałą pianę. Żeby przyspieszyć fermentację możemy do każdego słoika dolać 1-2 łyżki wody z kiszonych ogórków.
Jeśli buraki robimy w większej ilości , to słoiki od razu szczelnie zakręcamy i ustawiamy w chłodnym pomieszczeniu.
Katarzyna Krupińska
Takiego zakwasu używamy do ugotowania barszczu czerwonego, wigilijnego, ukraińskiego.
Przepis na barszcz wigilijny – kliknij tutaj.