Danie jednogarnkowe z burakami

Danie jednogarnkowe z burakami – przepis Kasi Panek.

burak drugi2 średnie buraki,

4 duże ziemniaki

mała cebula

1/2 marchwi

200g fileta z piersi kurczaka lub indyka bez skóry

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 kalafiora lub 1/2 paczki mrożonego

1/2 dużego selera

cebula żółta dietetyk-wroclaw

 

 

Buraki gotujemy w garnku 1/2-1godziny  – do miękkości. Na oliwie podsmażamy pokrojoną pierś z indyka lub kurczaka, dodajemy cebulę, pokrojone w słupki seler i marchew oraz pokrojone w kawałki większe niż frytki lub w grube plasterki ziemniaki, solimy , dodajemy pieprz, kozieradkę, imbir, paprykę słodką (co lubimy) . Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu mieszając co kilka minut. Buraki przelewamy zimną wodą , obieramy ze skóry i kroimy w grube półplasterki lub słupki – dodajemy do reszty warzyw, dodajemy kalafior pokrojony na małe różyczki, dusimy razem jeszcze ok. 10 minut, tak aby ziemniaki się nie rozpadły.

Wartość kaloryczna 1150 kcal – Waga: 1970g – porcja mniej więcej na 2 mężczyzn lub 3 kobiety.

 

Facebook