Chleb bezglutenowy na zakwasie bezglutenowym

Składniki:

450 ml wody ciepłej przegotowanej lub filtrowanej,

200g mąki gryczanej,

100g mąki kukurydzianej lub ryżowej

100g mąki jaglanej lub owsianej – jaką lubisz , może być jeszcze raz gryczana,

4 łyżki chia lub siemienia lnianego – można zmielić albo dać w ziarnach,

5-8 łyżek słonecznika, sezamu lub ziaren dyni lub orzechów włoskich pokruszonych,

ok. 150 ml zakwasu,

1/2 -1 łyżeczki soli,

1/2 -1 łyżeczka cukru (nie musi być ale lepiej urośnie),

1 łyżka oliwy

Wlewamy wodę , olej, sól , cukier do maszyny, włączamy mieszanie, dodajemy siemię lub chia , następnie zakwas, potem ziarna i na końcu wymieszaną mąkę. Po wyrobieniu – ok. 10 minutach , odstawiamy przykryte folią w ciepłe miejsce na 4-6 godzin – zależy jak jest ciepło. Gdy chleb już wyrośnie – będzie wypukły od góry pieczemy ok. 60 minut – tak samo jak inne chleby . Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjmujemy i stawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Ja piekę zawsze wieczorem, przykrywam go ścierką lnianą na noc i rano ma super konsystencję. Wtedy  najlepiej go pokroić na kromki i zamrozić. Taki chleb na zakwasie sam w sobie jest probiotykiem.

 

Joanna Arciszewska

Facebook