1 dzień. Wlewamy do słoika 2 łyzki ciepłej przegotowanej wody i dodajemy 2 łyzki mąki z brązowego ryzu i pół łyżeczki cukru, mieszamy, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h (gdy brak takiego to w piekarniku włączamy samo światełko i wstawiamy nasz zakwas).
2 dzień. dodajemy 1 łyżkę ciepłej wody i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu i 1/2 łyżeczki cukru , mieszamy i odstawiamy na 24hprzykryte oczywiście ściereczką.
3 dzień. dodajemy 1 łyżkę ciepłej wody , 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu lub zwykłej ryżowej lub jaglanej, gryczanej, owsianej, amarantusowej itd – dowolnej bezglutenowej
4 dzień. dodajemy 1 łyżkę ciepłej wody i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu i 1/2 łyżeczki cukru , mieszamy i odstawiamy na 24hprzykryte oczywiście ściereczką.
5 dzień. dodajemy 1 łyżkę ciepłej wody , 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu lub zwykłej ryżowej lub jaglanej, gryczanej, owsianej, amarantusowej itd – dowolnej bezglutenowej
Po 5-ciu dniach zakwas jest gotowy .
Do upieczenia 1-go ok. kilogramowego chleba potrzebujemy ok. 150ml zakwasu – możemy dodać całą zawartość słoika, ale nie wyskrobywać ze ścianek, tylko dodać do pozostałości 2 łyżki ciepłej wody i 2 łyżki mąki z brązowego ryżu lub gryczanej, pół łyżeczki cukru itd – w nieskończoność można go odtwarzać cały czas używając na bieżąco do wypieku chleba bezglutenowego.
Ten zakwas może również stanowić podstawę do wykonania zakwasu na żurek bezglutenowy.
Joanna Arciszewska