Bezglutenowa szarlotka

Bezglutenowa szarlotka bez białka jaj i mleka

Składniki:

1-1,5 kg jabłek

mąka owsiana lub gryczana  200g

50 g masła

2 żółtka

1-2 łyżki mleka kokosowego z puszki

ksylitol 2 łyżki

1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę

 

 

jabłka

W tym czasie obieramy 4-5 dużych jabłek (ok. 1-1,5 kg) i trzemy na tarce – wysmażamy na patelni ok. 0,5 godziny, aby odparować tyle wody ile się da, gdy lekko zbrązowieją dodajemy cynamon – nie słodzimy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki wałkujemy i robimy 2 dość cienkie placki . Wykładamy 1-szy placek na tortownicę 21-24cm i nakłuwamy widelcem , wykładamy jabłka i na wierzch dodajemy drugi placek.

Możemy też zrobić 1 grubszy a na wierzch dać kruszonkę.

Kruszonka:

2 garście zmielonych drobno migdałów lub orzechów, wiórków kokosowych

1 czubata łyżeczka masła

4 łyżeczki ksylitolu

Zagniatamy kruszonkę i posypujemy ciasto.

Pieczemy 35-45 minut w temp. 180-190 st.do zrumienienia.

 

jabłecznik

 

 

 

 

Więcej przepisów tutaj.

 

 

 

 

 

 

Facebook