Bardzo puszysty biszkopt

Składniki na małą tortownicę:

 

 

biszkopt swiat-dietetyki4 jaja w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 laska wanilii lub 1 cukier wanilinowy

 

 

 

Dokładnie oddzielamy białka od żółtek – nawet mały kawałek żółtka nie może dostać się do białka.
Do masy białkowej dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę ( jeśli obrócimy miskę do góry nogami piana nie wypływa) Nadal na najwyższych obrotach powoli dodajemy cukier lub ksylitol  i ubijamy tak aby się rozpuszczał w pianie, następnie ubijamy  dodając po 1 żółtku i wanilię lub cukier wanilinowy. Wyłączamy mikser , delikatnie mieszamy masę ubijaczką ręczną lub łyżką i dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i oleju oraz proszek do pieczenia.
Masę delikatnie wykładamy na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180-185 st. Celsjusza (bez termoobiegu) ok. 30-40 minut . Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest dobre, gdy już się chociaż lekko zrumieni. Jeśli nie przykleja się do patyczka jest już dobre. Wyłączamy piekarnik i studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Biszkopt wykonany wg tego przepisu jest niezwykle puszysty i sprężysty, nie jest też suchy.
Można go wykorzystać do wykonania każdego tortu.

Facebook