Zalecenia żywieniowe w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto – choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy atakuje tarczycę, co objawia się stanem zapalnym i niedoczynnością tarczycy. Objawy są różne ze względu na współistnienie wielu różnych chorób autoimmunologicznych, np. celiakia, cukrzyca, RZS, alergia, łuszczyca, łysienie plackowate.

Jedną z najważniejszych form leczenia choroby Hashimoto jest prawidłowa dieta.  Przy chorobie Hashimoto wcale nie jest taka skomplikowana – wystarczy tylko zadbać o spożywanie konkretnych produktów, które posiadają w sobie ważne witaminy i składniki odżywcze. Dlatego warto się więc udać  do dietetyka w celu omówienia jadłospisu. Jak powinna wyglądać dieta w chorobie Hashimoto? Sprawdź poniżej!

 

Dieta w chorobie Hashimoto

Zalecenia żywieniowe:

  • czasowe zastosowanie diety bez pszenicy lub bezglutenowej i produktów mlecznych
  • wyłączenie kazeiny polega na wykluczeniu z diety mleka krowiego i wszystkich jego przetworów (mleko w proszku, odtłuszczone, skondensowane, śmietany, lody,  jogurty, ser biały, żółty itd)
  • produkty zbożowe wskazane w diecie bezglutenowej: mąki, płatki i kasze żytnie, gryczane, jaglane, owsiane bezglutenowe, kukurydziane, ryżowe, ziemniaczane, z tapioki, z amarantusa i inne
  • produkty zbożowe przeciwwskazane: mąka pszenna, makarony, ciasta z tych mąk, kasza manna, desery, sosy, zupy zagęszczone ww. mąkami, cukier, słodycze, dżemy, syropy i soki słodzone, miód, tłuste mięsa i wędliny
  •  wyłączenie cukru
  • 1-sze śniadanie z większą ilością białka – pobudzające metabolizm
  • stosowanie przypraw rozgrzewających korzennych (imbir, kurkuma, pieprz, papryka)
  • warto zastosować zasady kuchni 5-ciu przemian i spożywać więcej produktów i potraw rozgrzewających a mniej wychładzających
  • ważne jest odpowiednie nawodnienie i ilość błonnika rozpuszczalnego w wodzie aby przeciwdziałać zaparciom
  • spożywanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 (ryby, olej lniany na zimno) i przeciwutleniaczy zawartych w surowych owocach i warzywach
  • bardzo ważna jest prawidłowa praca jelit oraz wątroby , więc dieta powinna być lekkostrawna i wysoko odżywcza

 

Opracowała : Magdalena Nicińska

Facebook