Choroba Hashimoto – choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy atakuje tarczycę, co objawia się stanem zapalnym i niedoczynnością tarczycy. Objawy są różne ze względu na współistnienie wielu różnych chorób autoimmunologicznych, np. celiakia, cukrzyca, RZS, alergia, łuszczyca, łysienie plackowate.
Jedną z najważniejszych form leczenia choroby Hashimoto jest prawidłowa dieta. Przy chorobie Hashimoto wcale nie jest taka skomplikowana – wystarczy tylko zadbać o spożywanie konkretnych produktów, które posiadają w sobie ważne witaminy i składniki odżywcze. Dlatego warto się więc udać do dietetyka w celu omówienia jadłospisu. Jak powinna wyglądać dieta w chorobie Hashimoto? Sprawdź poniżej!
Dieta w chorobie Hashimoto
Zalecenia żywieniowe:
- czasowe zastosowanie diety bez pszenicy lub bezglutenowej i produktów mlecznych
- wyłączenie kazeiny polega na wykluczeniu z diety mleka krowiego i wszystkich jego przetworów (mleko w proszku, odtłuszczone, skondensowane, śmietany, lody, jogurty, ser biały, żółty itd)
- produkty zbożowe wskazane w diecie bezglutenowej: mąki, płatki i kasze żytnie, gryczane, jaglane, owsiane bezglutenowe, kukurydziane, ryżowe, ziemniaczane, z tapioki, z amarantusa i inne
- produkty zbożowe przeciwwskazane: mąka pszenna, makarony, ciasta z tych mąk, kasza manna, desery, sosy, zupy zagęszczone ww. mąkami, cukier, słodycze, dżemy, syropy i soki słodzone, miód, tłuste mięsa i wędliny
- wyłączenie cukru
- 1-sze śniadanie z większą ilością białka – pobudzające metabolizm
- stosowanie przypraw rozgrzewających korzennych (imbir, kurkuma, pieprz, papryka)
- warto zastosować zasady kuchni 5-ciu przemian i spożywać więcej produktów i potraw rozgrzewających a mniej wychładzających
- ważne jest odpowiednie nawodnienie i ilość błonnika rozpuszczalnego w wodzie aby przeciwdziałać zaparciom
- spożywanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 (ryby, olej lniany na zimno) i przeciwutleniaczy zawartych w surowych owocach i warzywach
- bardzo ważna jest prawidłowa praca jelit oraz wątroby , więc dieta powinna być lekkostrawna i wysoko odżywcza
Opracowała : Magdalena Nicińska