Zalecenia dietetyczne w endometriozie

 

Związki bioaktywne szczególnie ważne w tym schorzeniu:

  • kwasy omega-3 (tuńczyk, łosoś, makrela, orzechy włoskie, olej lniany)
  • glutamina, cysteina, tyrozyna – aminokwasy prekursory glutationu
  • witaminy A,C,E i inne antyoksydanty z czerwonych, pomarańczowych, fioletowych, żółtych owoców i warzyw
  • inne przeciwutleniacze
  • witamina D
  • witaminy z grupy B
  • błonnik
  • woda

 

 

Ograniczamy spożycie  następujących produktów:

  • fast food, żywność z wysokim IG i żywność wysoko przetworzona – dodatki do żywności
  • czerwone mięso – pobudza syntezę prostaglandyn
  • wędliny
  • pestycydy – warzywa i owoce najlepiej sezonowe, mrożone, z pewnych źródeł, ze znajomego gospodarstwa rolnego
  • tłuszcze zwierzęce i margaryny
  • alkohol
  • białe pieczywo i ryż
  • mleko i nabiał

Produkty zalecane w diecie:

  • ryby
  • indyk
  • kurczak
  • orzechy i pestki dyni, słonecznika
  • gruboziarniste kasze,
  • brązowy ryż,
  • sałata,
  • rzepa,
  • marchew,
  • jabłka,
  • owoce cytrusowe
  • oliwa z oliwek,
  • olej lniany i siemię lniane,
  • włoskie orzechy
  • pomidory, papryka
  • awokado
  • tahini, pesto, guacamole
  • zielone warzywa (szpinak, brokuły, sałaty itd)
  • warzywa kapustne – brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, jarmuż
  • rośliny strączkowe: fasola, soczewica, groch
  • 2 l wody dziennie

Facebook