Miażdżyca -zalecenia dietetyczne

Miażdżyca – polega na odkładaniu się w ścianach tętnic cholesterolu i jego estrów oraz lipidów, wskutek czego następuje tworzenie się blaszki miażdżycowej, co prowadzi do zgrubienia ścian tętnic i zwężenia jej światła. Postacie miażdżycy: naczyń wieńcowych, tętnic mózgowych, nerkowych, kończyn dolnych, tętnicy głównej. Przyczyny: spożywanie bogato energetycznych potraw z wysoką zawartością tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu, otyłość, nadciśnienie, wzmożona krzepliwość krwi, palenie tytoniu, stres, mała aktywność fizyczna, czynnik genetyczny. Objawy różne, zależne od postaci miażdżycy, np. bóle zawroty głowy, szum w uszach, bezsenność, upośledzenie pamięci przy miażdżycy mózgu, bóle skurczowe w łydkach lub udach w czasie chodzenia – miażdżyca tętnic kończyn dolnych.

 

miażdżyca swiat-dietetyki

 

 

 

 

Zalecenia:

  • redukcja masy ciała (o ile występuje nadwaga lub otyłość)
  • ograniczyć spożycie nasyconych kw. tłuszczowych gł. pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu (podroby, tłuste mięso i wędliny, słonina, boczek, smalec, konserwy, śmietana, fast foody, żywność wysoko przetworzona)
  • unikać potraw słonych (nie dosalać na talerzu, ograniczyć sól podczas gotowanie, nie spożywać prod. wysoko przetworzonych i bogatych w sól tj. paluszki, krakersy, chipsy, chrupki, wędzone mięso i ryby, prod. marynowane, kiszone, fast food; sól można zastąpić solą potasową i łagodnymi przyprawami – czosnek, majeranek, bazylia, estragon, zielona pietruszka, koperek) i glutaminianu sodu (koncentraty spożywcze i przyprawy, np. kostki rosołowe, zupy, sosy w proszku, Vegeta), słodyczy, alkoholu, palenia, stresu
  • zwiększenie podaży nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleje, oliwa z oliwek, orzechy, ryby)
  • zaleca się chudy drób, ryby, mleko i przetwory mlecze o niskiej zawartości tłuszczu
  • spożywać dużo świeżych warzyw i owoców
  • zwiększenie podaży błonnika (produkty zbożowe pełnoziarniste, ciemne pieczywo, otręby, warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych)
  • zalecane techniki gotowania: gotowanie, duszenie w małej ilości oleju, pieczenie w folii, pergaminie, z drobiu należy zdejmować skórę, z mięs zewnętrzny tłuszcz

 

Opracowała: Magdalena Nicińska

Facebook