Hiperlipidemia – stężenie cholesterolu (hipercholesterololemia) i/lub triglicerydów (triglicerydemia) w surowicy przekracza pożądane wartości, co stwarza ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału. Przyczyny to głównie spożywanie w nadmiarze tłuszczów zwierzęcych, cukru, słodyczy, alkoholu.
Zalecenia dietetyczne:
- redukcja masy ciała (o ile występuje nadwaga lub otyłość)
- ograniczyć spożycie nasyconych kw. tłuszczowych gł. pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu (podroby, tłuste mięso i wędliny, słonina, boczek, smalec, konserwy, śmietana, fast foody, żywność wysoko przetworzona)
- zwiększenie podaży nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (oleje, oliwa z oliwek, orzechy, ryby)
- zwiększenie podaży błonnika (produkty zbożowe pełnoziarniste, ciemne pieczywo, otręby, warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych)
- zwiększenie podaży witaminy C (świeże warzywa i owoce, głównie czarne porzeczki, czerwona papryka, truskawki, kiwi, nać pietruszki), E (oleje roślinne, wzbogacane margaryny, kiełki, zarodki pszenne, prod, zbożowe gruboziarniste, warzywa liściaste), β-karoten (warzywa i owoce barwy czerwonej)
- unikać soli, cukrów prostych (cukier, słodycze, miód, dżemy wysokosłodzone)
- unikać smażonych, tłustych, ciężko strawnych, wzdymających potraw – spożywać potrawy łatwo strawne, 5 posiłków dziennie
- zaleca się chudy drób, ryby, mleko i przetwory mlecze o niskiej zawartości tłuszczu
- wykluczyć alkohol
- zalecane techniki gotowania: gotowanie, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii, pergaminie
Opracowała : Magdalena Nicińska