Kiedy warto wykonać testy na nietolerancje pokarmowe?

W swojej codziennej pracy często wykonuję Food Detective lub Food Print.

Są bardzo pomocne a czasem wręcz niezbędne w dietoterapii pacjentów z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego np.:

  • zespół jelita drażliwego (IBS)
  • refluks
  • nieswoiste zapalenia jelit (choroba Lesniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego)
  • celiakia
  • zapalenie żołądka
  • biegunki lub zaparcia bez ustalonych przyczyn
  • SIBO

 

Podobnie u pacjentów z chorobami autoimmuonologicznymi, a szczególnie:

  • choroba Hashimoto
  • choroba Gravesa Basedowa
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • łuszczycowe zapalenie stawów
  • łuszczyca
  • toczeń
  • autoimmunologiczne zapalenie żołądka
  • atopowe zapalenie skóry

 

Równie ważne dla pacjentów z nawracającymi i trudnymi do wyleczenia infekcjami:

  • kandydoza
  • borelioza i koinfekcje
  • chlamydia
  • gronkowiec
  • grzybice
  • różnego pochodzenia infekcje dróg moczowych
  • trądzik
  • przewlekłe zapalenia zatok, ucha

 

Kolejna grupa pacjentów z zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi:

  • PCOS
  • endometrioza
  • insulinooporność
  • zespół metaboliczny

 

Pacjenci i pacjentki z problemami neurologicznymi:

  • choroby neurodegeneracyjne
  • autyzm
  • depresja
  • choroba dwubiegunowa
  • migreny

 

Oraz wszyscy pacjenci , których dotyczą poniższe problemy:

oraz wiele innych.

Jak widać z powyższej listy nieoceniona jest wartość diagnostyki nadwrażliwości IgG zależnej. Najtrwalsze i najbardziej spektakularne efekty możemy osiągnąć jeśli wykonamy badanie zanim choroba zdąży się już mocno rozwinąć (np. u dzieci lub na początku chorób o podłożu zapalnym np. Hashimoto)

O samym mechanizmie powstawania nietolerancji i jej skutkach więcej mozecie przeczytac tutaj.

Jak wykonuję testy? 

Jeśli dysponuję wynikami testu Food Detective, dieta jest zdecydowanie bardziej dopasowana do potrzeb, mozliwości pacjenta i jego stanu zdrowia.

 

Wyniki badań na nietolerancje pokarmowe zdecydowanie ułatwiają mi pracę, a pacjentowi przynoszą szybszą poprawę samopoczucia. Czasami bez wykonania tego badania nie jest mozliwe wyzdrowienie czy uzyskanie trwałej poprawy stanu zdrowia.

Jeśli pacjent decyduje się na test możemy wykluczyć produkty najsilniej prozapalne w diecie, co prawie od razu przekłada się na poprawę stanu zdrowia.

Często w praktyce zdarza się , że pacjenci zanim do mnie trafią niepotrzebnie rezygnują z glutenu, a wystarczyłoby tylko wyeliminowac lub ograniczyć pszenicę, co pokazje nam konkretny wynik. W takiej sytuacji mozemy wprowadzić z powrotem do diety jęczmień, pieczywo żytnie, ew. orkisz.

Jeśli do dyspozycji mam wyniki Food Detetctive lub Food Print to dieta, którą układam indywidulanie dla danej osoby jest o wiele lepiej dopracowana pod jej potrzeby. Lepsza jest również wartość odżywcza.

 

Facebook