Owoce – podział ze względu na IG

brzoskwinie swiat-dietetykiSzybki podział owoców ze względu na indeks glikemiczny:

Niski IG (poniżej 40) :

świeże – nie suszone ani z puszki :awokado, jeżyny, borówki, maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka, gruszki, śliwki, morele, agrest, czarne porzeczki, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, nektarynki, brzoskwinie, granat, figi

 

Średni IG (od 40 do 70)

banany, winogrona, mango, kiwi, ananas,

gruszki swiat-dietetyki

Wysoki IG (powyżej 70)

arbuz, melon, daktyle, suszone owoce

 

 

Należy pamiętać, że suszonych owoców jemy objętościowo mniej niż świeżych  – dokładnie tyle ile można byłoby ich zjeść przed wysuszeniem (np. 5 suszonych śliwek a nie 20).

 

 

Przeczytaj również artykuł na temat testu Food Detective:

Food Detective Wrocław

Facebook