Grzybica

Grzybica – czym jest?

Kandydoza to grzybicza infekcja, która może dotyczyć skóry, paznokci, błon śluzowych lub być infekcją uogólnioną. Najczęściej spowodowana jest przez drożdżaki z rodzaju Candida, szczególnie Candida albicans. Candida to mikroorganizmy, które powszechnie występują w przyrodzie. Obecność i liczebność Candida w naszym organizmie jest nadzorowana przez układ odpornościowy. Zdrowy organizm zapobiega nadmiernemu namnażaniu się drożdżaków, nie doprowadzając do infekcji. Niestety, w wielu przypadkach układ odpornościowy nie funkcjonuje prawidłowo, co spowodowane jest niewłaściwą dietą, stresem, zażywanymi lekami. Istnieją również inne czynniki, które doprowadzają do rozwoju infekcji, oddziałując negatywnie zarówno na układ immunologiczny jak i pokarmowy. Należą do nich: sterydy, lekki immunosupresyjne, antybiotyki, długotrwała hospitalizacja, toksyny, metale ciężkie.

Dieta w grzybicy

Badania sugerują, że nieodpowiednia ilość węglowodanów w diecie może stanowić czynnik ryzyka rozwoju grzybicy. Ponadto istnieje wiele produktów i składników odżywczych, które mają znaczący wpływ na kontrolowanie infekcji przez organizm. Dieta w grzybicy, w tym zalecenia dotyczące sposobu żywienia powinny być ustalane dla każdego pacjenta indywidualnie, uwzględniając rodzaj infekcji, nietolerancje pokarmowechoroby towarzyszące. Odpowiednia dieta w grzybicy pozwoli nie tylko na pokonanie infekcji, ale również poprzez wsparcie układu immunologicznego, infekcje będą występowały zdecydowanie rzadziej w przyszłości. Dietoterapia jest niezwykle ważna u małych pacjentów, u których stwierdzono grzybicę, ponieważ powinna wykluczać produkty niedozwolone, nie wpływając negatywnie na rozwój dziecka.

Jak wygląda dieta w grzybicy? Czy u dorosłych i dzieci wygląda tak samo? Jakie są choroby grzybicy? Poniżej znajdziesz porady i informacje na te i wiele innych tematów. Śledź regularnie naszą stronę i dowiedz się więcej o grzybicy!

Leczenie grzybicy u dzieci

Candida to grzyby, które powszechnie występują w przyrodzie i stanowią fizjologiczną florę przewodu pokarmowego. Występują również na powierzchni skóry i błon śluzowych. Drożdże z rodzaju Candida nie wywołują choroby u zdrowych ludzi- w warunkach fizjologicznych...

czytaj dalej

Kandydoza pochwy

Nawracające zapalenie pochwy na tle grzybiczym jest jedną z najczęstszych przyczyn wizyt u ginekologa i coraz częściej również u dietetyka. Leczenie środkami farmakologicznymi eliminuje stan zapalny, lecz po pewnym czasie infekcja powraca. Taki stan ma związek z...

czytaj dalej

Candida albicans a kandydoza.

Czym jest Candida? Candida to mikroorganizmy powszechnie występujące w przyrodzie. U większość ludzi zajmują powierzchnię skóry i błon śluzowych wchodząc w skład mikroflory saprofitycznej. Wzrost grzybów jest nadzorowany przez funkcjonujący system odpornościowy...

czytaj dalej
Joanna Arciszewska - ZnanyLekarz.pl

Nasze Porady

Nasze Przepisy

Nasze Certyfikaty

Nasza Oferta

Nasz Cennik

Facebook